Het nieuwe telen

Het nieuwe telen bij kwekerij Zuidbaak

In opdracht van LTO Glaskracht

Tijdens dit project heb ik eigenlijk voor 2 opdrachtgevers gewerkt. Onze opdrachtgever was namelijk LTO Glaskracht. Dit bedrijf had een opdracht voor ons namelijk om een kas zo duurzaam mogelijk te maken met als richt moment 2040. Zo moest er rekening gehouden worden met Het energieverbruik, het waterverbruik, het warmte verbruik en de CO2 uitstoot. De kas waarvoor wij het toekomstplan hebben gemaakt is kwekerij Zuidbaak

De ideeën die zijn gevormd om energie te besparen hebben betrekking op de volgende onderdelen in de kas: de verwarming, het watergebruik, het stroomverbruik. Ook is er gekeken of deze onderdelen verbeterd kunnen worden door middel van een andere manier van kweken. 

Warmte

De warmte in de kas wordt nu voorzien door middel van grasverbranding. Dit zal in ons toekomstplan vervangen worden voor een warmte pomp. Deze warmte pomp wordt dan ook aangesloten op een andere manier van luchtcirculatie. Hierdoor wordt het rendement van de warmte pomp verhoogd. Ook wordt zal er gekeken worden naar een tweede zonnescherm om extra warmte binnen te houden.

Energie

Het energieverbruik in de kas kan verlaagd worden door het gebruik van led-verlichting. Deze led verlichting is sowieso al energie zuiniger dan de huidige verlichting maar deze led verlichting kan ook nog eens een bepaalde kleur uitstralen. Deze kleur is dan de kleur die de specifieke plant gebruikt voor fotosynthese. Verder kan er gekeken worden naar de uitkomsten van een onderzoek naar doorzichtige zonnepanelen. Deze panelen kunnen dat met een verstevigde dakconstructie op het dak van de kas. 

Kweken

Door de manier van kweken kan het energie verbruik en de warmte verbruik ook omlaag. Er bataat namelijk zoiets al meerlaags kweken. Dit houd in dat er gekweekt wordt op verschillende hoogtes en de lichtvoorziening is dan led verlichting in plaats van zonlicht. Ook kan het dus het warmte verbruik verminderen. Dit omdat door het meerdaags kweken meer van het volume van de kas wordt gebruikt. Nu wordt r namelijk op de grond gekweekt maar de hele kas moet wel verwarmd worden. Daarom zou het handiger zijn om dit ook in de hoogte te werken. Dit meerdaags kweken kan wel alleen worden toegepast bij het opkweken omdat de planten te groot worden. Omdat door het gebruik van meerlaags kweken ook minder oppervlakte nodig is zou dit misschien een hele nieuwe afzet markt kunnen worden. Kwekerij Zuidbaak zou namelijk het vrijgekomen oppervlakte kunnen gebruiken om planten op te kweken en deze als jonge plantjes kunnen verkopen. 

Water

Het waterverbruik kan verlaagd worden door het gebruik van een gesloten waterkringloop. Hiervoor is het belangrijk wel dat al het water wordt gereingd. Het water dat zich in deze waterkringloop bevind kan dan ook ondergronds opgeslagen worden en gebruikt worden voor de warmte-/ koudeopslag. 

Wateronderzoek

Ook is er een wateronderzoek uitgevoerd om te kijken of kwekerij Zuidbaak misschien (on)bewuste lozingen doet. Aan bewuste lozingen doe kwekerij Zuidbaak in ieder geval niet en uit de resultaten van ons onderzoek is ook gebleken dat kwekerij Zuidbaak ook geen onbewuste lozingen doet. Dit is gemeten door de concentratie nitraat (NO3) in het oppervlakte water te meten. nitraat zit namelijk veel in mest en bestrijdingsmiddelen en is dus een goede indicator.


Verdere informatie

Namen teamleden:

  • Kees de Hoogh
  • Sjoerd Lageweg
  • Christiaan Terpstra

Tijdens dit project heb ik vooral gewerkt aan de toekomstvisie voor kwekerij Zuidbaak. Dit heb ik gedaan door veel onderzoek te doen naar lopende onderzoeken en bestaande ideeën over dit onderwerp. Mijn teamleden vonden dat ik deze taak goed heb uitgevoerd. Natuurlijk moesten er dit project ook weer persoonlijk verslagen gemaakt worden. In deze verslagen heb ik gereflecteerd op de competenties: Plannen en organiseren, procesgericht werken en inventiviteit. Van deze competenties is samenwerken mijn hoofd competentie geweest omdat ik dit een hele belangrijke competentie vind. Wat ik dan vooral belangrijk vind is communicatie en dit heb ik dan ook geprobeerd te verbeteren tijdens dit project. Daarnaast heb ik de andere competenties gekozen omdat ik vond dat ik hier het meest mee te maken had. verder is de bètawereld waarbij deze opdracht hoort is 'water, energie en natuur' omdat het te maken heeft met duurzaamheid.

©2020 Nito Smoor
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin