N14 & smart mobility
Verbetering v.d. N14 d.m.v smart mobility
In opdracht van Antea Group
Tijdens dit project is er gewerkt voor Antea Group. Antea group werkt in het samenwerkingsverband Flow4 dat weer werkt voor Rijkswaterstaat. Antea group had van rijkswaterstaat de opdracht gekregen om de doorstroom op de N14 te verbeteren. Toen het plan hiervoor zo goed als af was, werd antea group geïnformeerd over de komst van de Mall of the netherlands. Dit zal naar verwachting het grootste winkelcentrum van Nederland worden en ongeveer 15 miljoen bezoekers per jaar trekken. De Efteling trekt 5 miljoen bezoekers per jaar. Door de komst van de Mall zullen de plannen van antea group waarschijnlijk niet meer voldoende zijn en door de vele kruispunten en tunnels is uitbreiding van de weg neit mogelijk. Daarom ben ik bezig geweest met het zoeken van smart mobility oplossingen voor de N14. Hierbij heb ik vooral gekeken naar hoe het verkeer van een naar de Mall zo soepel mogelijk begeleid kan worden. Dit is namelijk de grootste verandering in het gebied.
Om deze oplossingen te vinden is er eerst uitgezocht welke groep welke belangen had. Dit waren de volgende groepen: Antea Group, Mall of the Netherlands en gemeente Leidschendam-Voorburg. Na naar de belangen van deze stakeholders gekeken te hebben zijn de volgende oplossingen tot stand gekomen.



Allereerst is er uitgezocht hoe er een betere manier van vervoer tussen station Mariahoeve en de Mall of the Netherlands gemaakt kan worden. Dit is gedaan door een mall bus te ontwerpen. Dit is een (zelfrijdend) busje dat volgens de kleuren van de Mall is aangekleed. Hierdoor is het voor het de bezoekers makkelijk te herkennen dat het een onderdeel van de service van de Mall of the Netherlands is.
Dan is er ook een Mallbike gecreëerd. Dit is een deelfiets die ontgrendeld kan worden via de app. De fiets is sterk en weer in de kleuren van de Mall of the Netherlands. Dan is er ook nog een karretje waarin extra boodschappen vervoerd kunnen worden. Deze kar kan achter de fiets gehangen worden maar ook door een persoon meegereden worden.
Dan is er om de fiets en loop route aan te geven een mall-vibe gemaakt. Dit houd in dat er bepaalde onderdelen van de route volgens de Mall kleuren worden aangekleed. Een aantal voorbeelden hiervan zijn prullenbakken, lantarenpalen en vlaggen.


De mall-app
Om zoveel mogelijk met de klant in contact te zijn, zijn er ook concepten voor in de Mall of the Netherlands app ontwikkelt. Hiermee kunnen de klanten een pushbericht ontvangen wanneer de mall rustig is, of live zien hoe druk het is bij de mall, een persoonlijke route naar de mall krijgen, de mall-bikes unlocken en punten sparen aan de hand van het gekozen vervoer.
De pushberichten zijn belangrijk zodat de klanten meer verspreid naar de mall moeten komen. Als mensen weten dat het rustig is zijn er altijd wel mensen die dan gaan in plaats van een moment dat het heel druk is. Om die zelfde reden zit er een functie in de app zit die live laat zien hoe druk het is.




Dan is er ook een functie gemaakt voor een persoonlijke route naar de Mall of the Netherlands. Als men de het vervoer heeft gekozen wordt de app een soort tussenpersoon tussen de gebruiker en Google maps. De app voert dan namelijk niet de eindbestemming in maar coördinaten naar bijvoorbeeld parkeerplek en niet de parkeerplaats. Hierdoor worden mensen op de juiste manier langs de Mall of the Netherlands geleidt en hoeft Google maps zelf niet veranderd te worden.
De app wordt ook gebruikt voor het unlocken van de mall bikes. Dit wordt gedaan door het scannen van een QR-code. Als deze persoon dan weer van de fiets af gaat kan hij gewoon weer "uitloggen" op de fiets. Als de fiets buiten een bepaald gebied gaat dan zal deze of de telefoon steeds harder gaan piepen. Hiermee wordt voorkomen dat de fiets gestolen wordt.
Door het gebruik van een alternatief vervoer zoals de fiets kunnen punten verdient worden. Deze punten kunnen dan weer uitgegeven worden voor bijvoorbeeld kortingen, services of gratis producten.


Verdere informatie
Namen teamleden:

- Michel Blaas
- Sjoerd Lageweg
- Bart Zeppenfeldt
Tijdens dit project heb ik vooral gewerkt aan de uitwerking van de concepten. Ik ben erg betrokken geweest met het bedenken en ontwerpen van de, mall bus, mall bike en de mall vibe. Dit heb ik gedaan door veel vooronderzoek te doen en uiteindelijk de beste ideeën uit een brainstorm te combineren. Mijn teamleden vonden dat ik deze taak goed uitgevoerd. Natuurlijk moest ik ook dit project weer reflecteren en dat heb ik dan ook gedaan op de volgende competenties: Samenwerken, plannen en organiseren, procesgericht werken en productgericht werken. Van deze competenties was samenwerken mijn hoofdcompetentie. Wat ik vooral wilde verbeteren was de communicatie. Dit heb ik gedaan door vaak het team bij elkaar te roepen en dan uit te zoeken waar iedereen mee bezig is en wat de voortgang is. Verder is de bèta wereld die bij deze opdracht hoort 'mobiliteit en ruimte'.